TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 10 Kwietnia 2020, 21:05
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciasteczka półfrancuskie

Ciasteczka półfrancuskieciasteczka polfrancuskie

Lubimy czasem zjeść coś słodkiego, szczególnie rozglądamy się za słodyczami wtedy, gdy ich po prostu nie ma w zasięgu naszej ręki. Dobrze jest pomyśleć wcześniej i zrobić małe zapasy. W metalowym pudełku mogą leżeć długo, zachowując swoją świeżość. Mowa o pysznych i prostych ciasteczkach. Wtedy nie będziemy musieli się obawiać, że zawiodła nas pamięć - bo nie kupiliśmy nic słodkiego. Właśnie - jeśli o pamięć chodzi, to w poprzednim numerze zapomniałem o ilości jajek do kremu - potrzebne są tam dwa całe. Pamięć to dobra rzecz, uświadamiam sobie przegryzając słodkie ciastko.

 

Składniki:

1 kg mąki pszennej

3 kostki masła lub margaryny

6 żółtek

21 łyżek wody

Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy ciasto. Wkładamy ciasto do lodówki na sześć godzin. Po rozwałkowaniu wykrawamy ciasteczka i pieczemy w 180 stopniach aż się lekko zarumienią. Po wystygnięciu lukrujemy.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.


 

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!