TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 10 Kwietnia 2020, 20:35
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Chłodnik

Chłodnikchlodnik

Pogoda tego lata nas nie rozpieszcza. Wszyscy nosimy w sobie tęsknotę za promieniami słońca i błękitem nieba. W oczekiwaniu na upalne dni proponuję kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii, by zakosztować aromatycznego gazpacho, w tradycji polskiej znanego jako chłodnik.

Orzeźwiająca i aromatyczna zupa to wspaniały pomysł na wakacyjny obiad.

 

1 kg pomidorów

3 papryki (każda innego koloru)

2 średnie ogórki

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 szklanka wody mineralnej

2 kromki chleba

Oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku

 

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę wszystkie warzywa. Niewielką ilość każdego odkładamy. Pozostałe pokrojone warzywa oraz namoczony chleb wraz z wodą miksujemy. Wszystko razem mieszamy, aby powstała zupa o dość gęstej konsystencji. Wkładamy ją do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem doprawiamy oliwą oraz solą i pieprzem. Ozdabiamy posypując odłożonymi warzywami.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!