Chłodnik hiszpański
Upalne dni, ciepłe i miłe wieczory, chłodniki, lody i orzeźwiające napoje to rzeczywistość lata. Ten czas to również wakacyjne wyjazdy, które są szczególną okazją do poznania nowych smaków. Tym razem prezentujemy przepis na chłodnik hiszpański zamieszczony w książce „Kuchnia dobrego Boga w moim życiu, czyli Padre gotuje” ks. Przemysława Hęciaka wydanej w Krotoszynie.
1 kg pomidorów, 3 papryki (każda innego koloru), 2 średnie ogórki, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka wody mineralnej, 2 kromki chleba, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę wszystkie warzywa. Niewielką ilość każdego odkładamy. Pozostałe pokrojone warzywa i namoczony chleb wraz z wodą miksujemy. Wszystko razem mieszamy, aby powstała zupa o dość gęstej konsystencji. Wkładamy ją do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Ozdabiamy posypując odłożonymi warzywami.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!