Brazylijskie krokiety z dorsza
Światowe Dni Młodzieży już za nami. Tysiące młodych zgromadzonych w Rio di Janeiro. I nasz Ojciec Święty Franciszek jak zawsze zadziwiający wszystkich swoją prostotą i miłością do ludzi. Wszystko to budzi w nas wiarę i nadzieję w Kościół młodych ludzi. Zastanawiam się, czym częstowano młodych w Brazylii, czy były krokiety z dorsza? Niech dzisiejsza propozycja pozwoli nam jeszcze na chwilę powrócić do tych pięknych dni przez brazylijską kuchnię.
60 dag filetów z dorsza
3 ziemniaki
3 jajka
2 cebule
5 łyżek żółtego startego sera
1 szklanka mąki
¾ szklanki mleka
¾ oleju
sól, pieprz, cytryna, bułka tarta
Rybę wkładamy do wrzątku, gotujemy ok. 5 minut i rozdrabniamy. Ziemniaki ścieramy na tarce, cebulę kroimy i wszystko łączymy, dodajemy jajka, wyrabiamy ze startym serem, mąką i mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy wałeczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor, obracając na rozgrzanym oleju.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!