TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 21:56
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Brazylijskie krokiety z dorsza

14.08.13

Brazylijskie krokiety z dorsza krokiety

Światowe Dni Młodzieży już za nami. Tysiące młodych zgromadzonych w Rio di Janeiro. I nasz Ojciec Święty Franciszek jak zawsze zadziwiający wszystkich swoją prostotą i miłością do ludzi. Wszystko to budzi w nas wiarę i nadzieję w Kościół młodych ludzi. Zastanawiam się, czym częstowano młodych w Brazylii, czy były krokiety z dorsza? Niech dzisiejsza propozycja pozwoli nam jeszcze na chwilę powrócić do tych pięknych dni przez brazylijską kuchnię.

60 dag filetów z dorsza

3 ziemniaki

3 jajka

2 cebule

5 łyżek żółtego startego sera

1 szklanka mąki

¾  szklanki mleka 

¾ oleju

sól, pieprz, cytryna, bułka tarta

Rybę wkładamy do wrzątku, gotujemy ok. 5 minut i rozdrabniamy. Ziemniaki ścieramy na tarce, cebulę kroimy i wszystko łączymy, dodajemy jajka, wyrabiamy ze startym serem, mąką i mlekiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy  wałeczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor, obracając na rozgrzanym oleju. 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!