TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 03:22
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Bitki wieprzowe w sosie własnym

Bitki wieprzowe w sosie własnym

800 g karkówki lub schabu wieprzowego
pieprz, sól
20 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do obtoczenia mięsa
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
2 kostki bulionu mięsnego
600 g wody
2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
20 g soku z cytryny, 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania
Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy pieprzem i solą, obtaczamy w mące i odstawiamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, dusimy 5 minut. Dodajemy pokruszone kostki, wodę, liście laurowe i ziele angielskie, chwilę gotujemy. Dodajemy przyprawione mięso, gotujemy przez ok. godzinę na małym ogniu. Widelcem ostrożnie przekładamy bitki z dołu na górę, zamieniając je miejscami, gotujemy kolejne 30 minut. Bitki ostrożnie przekładamy na głęboki półmisek, odstawiamy. Do powstałego w garnku sosu dodajemy sok z cytryny, mąkę, majeranek i pieprz, gotujemy 10 minut bez przykrycia. Sosem polewamy bitki, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu np. z kaszą i warzywami.

Od lat najbardziej popularnym mięsem w Polsce jest wieprzowina. Z pozytywnych cech wieprzowiny należy podkreślić najwyższy spośród innych mięs poziom witaminy B1. Jak poznać dobrą
wieprzowinę?
Im ciemniejszy kolor mięsa, tym jest ono wyższej jakości i ma bogatszy smak. Mięso powinno być wilgotne, ale nie mokre. Żyłki tłuszczu białe, zapach czysty i świeży. Postępowanie z tłuszczem
Nadmiar tłuszczu nie jest wskazany ze względów zdrowotnych, jednak 1 cm warstwa tłuszczu jest odpowiedzialna za nadanie mu odpowiedniego aromatu i nawilża mięso podczas obróbki cieplnej. Nie przygotowuj wieprzowiny bezpośrednio po wyjęciu z lodówki! Przed obróbką cieplną osusz mięso kuchennym ręcznikiem.


Przechowywanie
Lepiej mroź duże porcje mięsa, niż pojedyncze kawałki, aby uniknąć wyschnięcia. Mroź mięso 4-6 miesięcy. Rozmrażaj je stopniowo.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!